Liviu Rebreanu

1885 La 27 noiembrie se naște Liviu Rebreanu în satul Târlișiua, ju. Bistrița- Năsăud. Este cel mai mare dintre cei 14 copii ai familiei. Tatăl, Vasile, a fost învățător. Plasat în perioada interbelică, este unul dintre cei mai importanți scriitori (romancieri) ai noștri fiind considerat părintele romanului realist obiectiv și de analiză psihologică din literatura noastră.

Face școala gimnazială la Năsăud apoi în Bistrița, absolvind în 1906 Academia Militară „Ludoviceum” din Budapesta.

1906-1908 Lucrează ca ofițer la Gyula.

1908 Debutează la Sibiu, în revista „Luceafărul” cu nuvela „Codrea” (republicată sub titluri ca „Lacrima”, „Dezertorul” sau „Glasul inimii”).

1909 Trece munții în România Mare, călătorind spre București.

1912 Apare volumul de nuvele „Frământări”.

Face gazetărie scriind pentru „Sburătorul” lui Lovinescu, pentru „Flacăra”, „Rampa”, „Universul literar”, „Scena”.

1920 Apare primul mare succes al lui Rebreanu, romanul „Ion”.

1922 Scrie „Pădurea spânzuraților”, roman inspirat din sfârșitul tragic al fratelui său, Emil, executat pentru dezertare.

Apar și alte creații importante: „Adam și Eva”, „Ciuleandra”, „Răscoala”.

1925 Este ales președinte al Societății Scriitorilor Români, este director al Teatrului Național din București.

1934 Este ales membru al Academiei Române.

1944 Se stinge din viață, fiind înmormântat  în cimitirul Bellu din capitală.

Au fost amenajate mai multe muzee în cinstea marelui scriitor dintre care amintim: Prislop (ju. Bistrița- Năsăud), Valea Mare lângă Pitești.

 

Opere:

Nuvele: Frământări, Golanii, Mărturisire, Răfuiala, Catastrofa, Norocul, Ițic Ștrul, dezertor,

Romane: soaciale, țărănești: Ion, Răscoala, Crăișorul, Gorila, psihologice:  Adam și Eva, Ciuleandra, Răscoala, Jar,  Pădurea spânzuraților, polițist: Amândoi.

Teatru: Cadrilul, Plicul, Apostolii.

Specific literar

Criticii sunt de părere că Rebreanu este creatorul romanului nostru modern prin caracterul obiectiv și urban al operelor sale de care Ion și Răscoala beneficiază totuși pe jumătate. Putem deci spune că primul nostru roman obiectiv este și unul tradițional (N. Manolescu). Totuși există o evoluție de la Ciocoii vechi și noi, rural, liric, romantic și subiectiv la Ion, roman de observație, obiectiv și realist.

Scrierile lui se încadrează în curentul realist. Este considerat creatorul romanului realist obiectiv la noi.  Notează minuțios fapte verosimile ale personajelor sale, surprinzându-le pe acestea în mediul, în realitatea lor crudă, neîndulcită. Vrea să creeze impresia că este un observator omniscient, rece, lipsit de inițiativă a lumii sale.

Are meritul de a impune în literatura noastră romanul de analiză psihologică evidențiind mișcările lăuntrice și conflictele dramatice din interiorul personajelor sale. Intuiește atât psihologia mediului urban cât și rural, cu toate reacțiile lor.

Resurse și aplicații:

Parcurgeți materialul video realizând o fișă de autor mai detaliată:

Un alt muzeu dedicat lui Rebreanu (Valea Mare):

Pentru o mai bună înțelegere a operelor lui Rebreanu vizionează și:

 

Articole:

http://adevarul.ro/locale/alexandria/sacrificiul-nebun-liviu-rebreanu-Si-a-iubit-sotia-atat-mult-i-a-recunoscut-copilul-facut-alt-barbat-1_55a8d45df5eaafab2ca7e7d6/index.html

http://adevarul.ro/locale/suceava/controversele-privind-sfarsitullui-liviu-rebreanu-teoria-potrivit-careia-fost-asasinat-soldatii-rusi-intrati-sa-l-jefuiasca-1_58bd72bd5ab6550cb813ab3e/index.html

http://www.romlit.ro/liviu_rebreanu_-_ultimele_zile

https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/cum-si-a-transformat-liviu-rebreanu-executia-fratelui-sau-de-pe-front-intr-un-roman-tradus-in-opt-limbi

http://www.romlit.ro/de_ce_scria_liviu_rebreanu