Biografie Ion Creangă

 

A fost un scriitor român recunoscut datorită măiestriei basmelor poveștilor și povestirilor sale.

1837 La 10 iunie în satul Humulești se naște Ion Creangă, fiul lui Ștefan a Petrei și al Smarandei Creangă din Pipirig

1846- 1855 Frecventează școala din Humulești , Broșteni, Târgu-Neamț și Fălticeni.

1855-1858 Urmează seminarul de la Socola și se înscrie la Facultatea de Teologie din Iași pe care nu o finalizează. Tot în 1858 moare tatăl său.

1859 Se căsătorește cu Ileana Grigoriu devenită Creangă la 15 ani și este hirotonit diacon la Biserica Prea Cuvioasa Paraschiva din Târgu Frumos apoi transferat la Biserica Patruzeci de Sfinți din Iași.

1860 Se naște unicul său fiu, Constantin.

1864 Devine institutor la Școala Preparandală.

1867 Ileana îl părăsește pe el și pe copil din motive necunoscute.

1872 Va fi exclus atât din cler cât și din învățământ pentru comportament nepotrivit (frecventare teatru, trasul cu pușca).

1872 Împreună cu mai tânăra Tinca Vartic se instalează în „bojdeucă” loc al amintirilor ulterioare.

1875 Îl cunoaște pe Mihai Eminescu care îl va introduce la Junimea, ajutândul să și debuteze literar. La 1 octombrie i se publică povestea „Soacra cu trei nurori” în revista „Convorbiri literare”.

1883 Se îmbolnăvește de epilepsie. Urmează amețeli, atacuri violente ale bolii, tratamente la băi și concedii medicale alături de senzația de îmbătrânire și de singurătate.

1889 La 31 decembrie se stinge din viață .

 

Opera

Pedagogică:

Metodă nouă de scriere și cetire pentru uzul clasei I primară (1868)

Învățătorul copiilor (1871)

Geografia județului Iași pentru clasa a II-a primară urbană și pentru clasa a III-a primară rurală, de ambele sexe (1879)

 Povești: Soacra cu trei nurori, Punguța cu doi bani, Capra cu trei iezi, Povestea lui Harap-Alb, Povestea lui Stan Pățitul, Fata babei și fata moșului, Dănilă Prepeleac

 Povestiri: Moș Ion Roată, Popa Duhu, Povestea unui om leneș, Inul și cămeșa, Amintiri din copilărie

 

Specific literar

Personalitatea sa literară este un fel de combinație între un artist profund original, a cărui operă conține elemente de neconfundat și un fond sufletesc țărănesc, moldovenesc, pe care îl dobândește în perimetrul  humuleștean și care îl va defini ca scriitorul român cu spiritul cel mai apropiat de creația folclorică.

Din punct de vedere al încadrării într-o mișcare literară, perspectiva sa asupra lumii este una realistă și clasică.

Se poate observa o ciudată îngemănare de tragic (cruzimea Împăratului Roș,caprele Irinucăi)  și ridicol (porecle, apelative, scene comice etc.)

O altă trăsătură generală a operei sale e jovialitatea, buna dispoziție emanată de personajele sale, râsul și carnavalescul. Este asemănat în această privință cu Rabelais din literatura franceză.

 

Resurse și aplicații:

Parcurgeți materialul video realizând o fisă de autor mai detaliată: