Termeni de cinematografie

Actor
Persoană care joacă un rol într-un film, pe scena sau într-o producţie televizată.
Blockbuster
Termen general ce denotă un film care este un enorm succes financiar.
Cineast
Cuvant provenit din franceză pentru a desemna persoanele care iubesc filmele sau pe cele implicate, la orice nivel, în procesul de realizare a unui film.

Critic de film
Persoana care scrie despre filme, la scurt timp dupa apariția acestora, le recenzează scriind despre conținut, personaje și detalii despre film în general. Criticii de film depășesc însă acest nivel superficial, analizând scenariul, regia, performanțele actoricești, precum și detaliile tehnice care țin de modalitatea de filmare, de editare și de montare.

Distribuție
Termenul se referă atât la procesul de selecție al actorilor ce urmează să joace într-un film, cât și la actorii (principali, secundari, figuranți) ce au primit rolurile și apar efectiv într-o producție cinematografică.

Generic
Partea de la sfârşitul unui film în care sunt indicate numele tuturor actorilor care fac parte din distributie, realizatorii lui, informații referitoare la coloana sonoră, locațiile și serviciile care au stat la baza filmarii producției respective.

Muzica de fundal
În cazul vizionării unui film, muzica este de regulă auzită în fundal, acompaniind acțiunea si intensificând sau sugerând o anumită atmosferă, emoție, sau imagine vizuală dintr-o scenă anume.

Prim-plan
Cadru cinematografic în care interpreţii sunt filmaţi de aproape sau prin intermediul unei lentile ce mărește imaginea, astfel încât detaliile trăsăturilor sunt vizibile sau accentuate.

Regizare
Regizarea reprezintă arta de a asambla toate elementele filmului, asigurând o unitate între acțiune și cuvintele ce trebuie să fie ralaționate conținutului și contextului scenariului. Cu câteva excepții, toate persoanele implicate în producția unui film sunt subordonate regizorului. Îndrumarea acestuia cuprinde toate aspectele realizării unui film: sunet, lumină și acțiune, toate îmbinate într-o armonie perfectă.

Scenariu
Textul propriu-zis pe baza căruia se realizează un film, ce conține în formă scrisă replicile pe care urmează să le rostească personajele, descrieri ale cadrelor și scenelor și indicații regizorale minimale.

Thriller
Gen de film care creeaza în mod intenționat suspansul și atmosfera tensionată.

 

Site-uri recomandate:

cinemagia.ro

filme-bune.ro

imdb.com

procinema.ro

film-bun.ro